Work and Travel programı, yurt dışında çalışma ve seyahat etme fırsatı sunan eşsiz bir deneyimdir. Ancak bu deneyimden en iyi şekilde yararlanabilmek için program öncesinde hazırlıklı olmak çok önemlidir. Bu bağlamda work and travel öncesi bilmeniz gereken noktalar vardır. Bu noktaları bilerek, süreç boyunca rahat bir wat süreci yaşayabilirsiniz. İşte bu bağlamda sizlere yol göstermesi açısından “Work And Travel Öncesi Bilmeniz Gerekenler” adlı bir içerik oluşturduk. İçeriğimize göz atarak wat süreci öncesi yapmanız ve uymanız gerekenler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Hepinize iyi günler ve keyifli okumalar dileriz.
Work and Travel Öncesinde Fikir Sahibi Olmak Bize Ne Kazandırır?
Work and travel öncesinde öğrencilerin kafasında pek çok soru işareti oluşmaktadır. Oluşan bu soru işaretleri bazen öğrencilerin programa daha temkinli yaklaşmasına neden olmaktadır. Bu bağlamda work and travel öncesi gerekli bilgiye sahip olmak yasal gereklilikleri ve başvuru sürecini anlamak, vize ve sigorta gibi önemli konuları önceden planlamak, programın başlangıcında karşılaşılabilecek olası aksaklıkları en aza indirmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca iş seçiminden konaklamaya kadar her aşama hakkında bir ön görünüzün olması, daha bilinçli kararlar vermenize olanak sağlayacaktır. Bu bağlamda wat süreci boyunca, Kültürel adaptasyon konusunda daha hızlı adapte olmuş olacak aynı zamanda da kültürel farklılıkları daha kolay benimsemiş olacaksınız. Bu nedenle work and travel programı öncesi mutlaka her konu hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Böylelikle wat programı sizin için daha kolay bir sürece dönüşecektir.
Wat Programı Öncesi Bilinmesi Gerekenler
Work and travel öncesi bilinmesi gerekenler, öğrencilere oldukça kolaylık sağlayacaktır. Bu kapsamda öğrenciler program sürecine daha hızlı ve kolay adaptasyon sağlamış olurlar. Bahsi geçen bu noktada wat programı öncesinde bilinmesi gerekenler şunlardır;
- Work and travel programına gitmeden önce, programın bir tatil programı olmadığını unutmamanız gerekmektedir.Çünkü bu programın amacı katılımcılara çalışma deneyimi kazandırarak, tecrübe sahibi olmalarına yardımcı olmaktır.
- Wat programının binlerce dolar kazanmanızı sağlayacak bir program olmadığını aklınızdan çıkarmayın. Çünkü work and travel programı genel manada, Amerika’da kendi başınıza ailenizde destek almadan, yaşamanızı sağlayacak ve gezip eğlenebileceğiniz tutarda kazanım imkanı sunmaktadır.
- Program için ödemiş olduğunuz ortalama $4000- $5000 dolar tutarındaki bedel, her zaman çalıştığınız işlerde karşılanacak diye bir kaide yoktur. Lütfen katılım aşamasında bunu göze alarak başvuru yapn.
- Gittiğiniz work and travel programından birçok farklı gelenek ve göreneklere sahip katılımcı olduğunu unutmayın. Bu sebeple farklı inançlara ve görüşlere saygı duyun.
- Work and travel programına gitmeden 1 hafta önce mutlaka çalışacağınız yer ile iletişime geçerek, varış tarihinizi bildirin.Ayrıca kalacağınız yer ve iş yerinizin lokasyonu hakkında da bilgi edinmeyi unutmayın.
- Program kapsamında uçağınızın geç inmesine karşın mutlaka önceden planlama yapın ve olası bir durumla kimle iletişime geçmeniz gerektiğini ayarlayın.
- Work and travel programına gitmeden önce mutlaka oranın iklim ve hava koşullarını göz önünde bulundurarak valizinizi hazırlayın ve fazla eşya götürmemeye özen gösterin. Aksi halde 4 kg üzerinde bavulunuz olduğu takdirde ekstra 50-100$ arası bir bagaj ücreti ödemeniz gerekecektir. Sadece THY ve Lufthansa havayolu şirketleri ile uçuşunuzu yaparsanız, 23+23 kg olmak üzere 2 ücretsiz bagaj hakkın tanınmaktadır.
- Bireysel olarak kullandığınız kronik bir ilaç varsa veya yara bandı, grip, baş ağrısı, soğuk algınlığı gibi durumlarda kullanılan ilaçlarınız varsa mutlaka yanınıza alın.
- Amerika’da alkol ve sigara alabilme yaşı 21 yaştır. Bu nedenle sakın 21 yaşından küçük bir bireyin alkol veya sigara alabilmesi için aracılık etmeyin. Aksi halde Amerika yasalarınca suç işlemiş sayılırsınız. Bunun yanı sıra halka açık alanlarda da kesinlikle sigara ve alkol tüketmeyin. Çünkü buda Amerika yasalarınca suç teşkil etmektedir.
- Bulunduğunuz bölgede uygun fiyatlı ikinci el telefon, elektronik eşya vb. şeyler almak isterseniz Cragiglist’i ziyaret edebilirsiniz. Burada işiniz yarayacak pekçok konaklama, elektronik, iş ve etkinlik gibi şeyler bulabilirsiniz.
- Aynı zamanda Amerika içerisinde uyguna seyahat amaçlı bilet almak için cheapoair.com, Orbitz veya Expedia gibi sitelerden uygun fiyata bilet bulabilirsiniz.
- Amerikada araç kirala yaşının 21 ve üzeri olduğunu unutmayın. Eğer programa katıldığınızda 21 yaşının altındaysanız, ekstra günlük 20$ civarı bir ek ücret ödemeniz gerekecektir. Buna ek olarak mutlaka kiraladığınız araç için full coverage sigorta yaptırmayı ihmal etmeyin.
- Eğer Amerika’da farklı şehirleri ziyaret edip, unu ucuza getirmek istiyorsanız kesinlikle Greyhound’dan veya Peter Pan firmalarından almanızı öneririz. Bu firmalar Amerika’daki en yaygın kullanılan otobüs firmalarıdır. Aynı zamanda ücretleri de oldukça uygundur. Ancak biletinizi almaya gitmeden mutlaka Greyhound veya Peterpanbus sitesi üzerinden ayırtın.
- Greyhound’dan aldığınız bilette Türkiye’deki gibi koltuk numarası yer almayacaktır. İsteyen istediği yere oturabilir. Bu noktada şaşırmanıza gerek yoktur.
- Amerika’ya ayak bastıktan sonra mutlaka sponsor sisteminden check-in yapmayı ihmal etmeyin. Aynı zamanda programınızın 30-60-90. günlerinde de bu işlemi tekrarlayın.
- Giderken yanınıza mutlaka 2-3 adet priz ucu dönüştürücü (converter) götürünüz. Çünkü Amerika’ da prizler Türkiye’den farklıdır. Aksi halde hiçbir prizi çalıştıramazsınız.
- Eğer sakal probleminiz varsa mutlaka yanınıza tıraş takımınızı götürünüz. Aksi halde Amerika’da tek tıraşlı jiletler haricine jilet bulamazsınız.
- Yanınızda 1000 $ dan daha fazla nakit bulundurmamaya özen gösterin. Hatta mümkünse, 750 USD’lik veya üstünde bir rakam alıyorsanız, da hesap kartınıza atınız.
- Sürekli kullandığınız kronik bir ilaç varsa, kesinlikle bununla ilgili mutlaka reçete veya doktor raporunu yanınıza alınız. Aksi halde gümrükte sorun yaşayabilirsiniz.
- Amerika’ya vardığınız andan itibaren vakit kaybetmeden, en yakın Social Security Office’e giderek Sosyal Güvenlik Numaranızı almak için başvuru yapınız. Bahsi geçen bu numara, hayatınız boyunca yalnızca bir kez alabileceğiniz çok önemli bir kimlik numarasıdır. Bu sebeple kesinlikle kaybetmemeye özen gösterin ve başkalarıyla paylaşmaktan kaçının. Mümkünse, numaranın bir kopyasını e-posta adresinize veya bilgisayarınıza yedekleyin.
- Amerika’da konaklama veya işyeri değişikliği yapmanız gerekirse, bu değişiklikleri gerçekleştirmeden önce mutlaka bizimle iletişime geçmeli ve bilgilendirme yapmalısınız. Aksi takdirde, sponsorunuz programınızı ve vizenizi iptal edebilir. Bu yüzden herhangi bir adım atmadan önce mutlaka bizimle danışarak ilerleyiniz.
- Amerika’da marijuana (esrar) bilindiği üzere birçok eyalette yasal değildir. Bu sebeple, federal yasalar tarafından yasaklanmaktadır. Her türlü uyuşturucu ve uyarıcı maddeden uzak durun. Çevrenizde kullanan kişiler olsa bile, aynı ortamda bulunmamaya özen gösterin.
- Amerika’da çalışmanızın sonunda, aldığınız son maaş çeki (paycheck) ve işvereninizin iletişim bilgilerini (örneğin, Facebook veya kişisel telefon numarası) mutlaka saklayın. Çünkü Türkiye’ye döndüğünüzde, vergi iade işlemleriniz için son maaş çeki ve işvereninizden alacağınız W-2 formu gerekecektir.
Comments are closed